Digital artists
Image default
Offers

Wij vertellen jou welke kosten je mag aftrekken van je bedrijfsauto

 

 

Voor veel werknemers is een bedrijfsauto onmisbaar, ze reizen dan ook van afspraak naar afspraak. Maar het is dan wel handig om te weten welke kosten niet voor jou in rekening worden gebracht

 

Als je in een bedrijfsauto rijdt heb je vast al wat voordelen opgemerkt, maar de grootste is toch wel dat alle kosten van de auto vallen onder zakelijke onkosten. Dit houdt in dat je de gemaakte kosten kan aftrekken van de winst. Alleen is het niet altijd duidelijk welke kosten hieronder vallen. Want valt hier dan ook de brandstof van je auto onder? Een boete? En de autoverzekering?

 

Wij hebben op een rijtje gezet wat de belangrijkste aftrekbare kosten zijn van een bedrijfsauto

De volgende punten kwamen tot de conclusie tijdens het navragen aan een belastingadviseur:

 

Het maakt niet uit of je een nieuwe bedrijfsauto koopt of een occasion bij een garagebedrijf, het is altijd mogelijk om bij een bedrijfsauto de btw over de aanschafprijs terug te vragen in je btw-aangifte. De enige uitzondering is een tweedehands bedrijfsauto die je van een particulier overneemt.

 

Het is niet mogelijk om de weg op te gaan zonder autoverzekering, maar de premie van de autoverzekering mag je aftrekken want het valt onder onkosten. Maar, het is wel belangrijk dat de auto verzekert is voor alles waar de bedrijfsauto voor gebruikt wordt.

 

Of je nou rijdt in een privéauto of een bedrijfsauto, iedereen moet motorrijtuigbelasting betalen. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het gewicht van het voertuig, de brandstof, hoe milieuvervuilend het voertuig is en in welke provincie je woont. Gelukkig is het mogelijk om het bedrag van de motorrijtuigbelasting af te trekken van de winst.

 

Als je een auto hebt gekocht verliest de auto helaas gelijk waarde, en hetzelfde geldt voor een bedrijfsauto. Maar het bedrag dat je jaarlijks afschrijft hangt af van de aanschafkosten van de auto, de vermoedelijke gebruiksduur en de restwaarde. Aan de hand van een lineaire methode wordt dit bedrag berekend.

 

Als je de jaarlijkse afschrijving hebt van je bedrijfsauto is het mogelijk om de bpm (belasting op personenauto’s en motorrijwielen te verrekenen. Het is dus niet mogelijk om het direct af te schijven. Maar ben je een ondernemer met een bestelauto? Dan kom je in aanmerking voor een vrijstelling. Daarnaast hoeven zuinige en elektrische auto’s geen bpm te betalen!

 

Als de bedrijfsauto naar de garage moet om gerepareerd te worden of voor een onderhoudsbeurt dan is het mogelijk om de btw terug te vorderen op de kosten die zijn gemaakt. Daarnaast is het ook mogelijk bij deze onkosten; parkeergeld, wasstraat, parkeervergunning, vloeistoffen, autobanden, tol en de kosten die je maakt als je met de bedrijfsauto met een veerboot wordt vervoerd. Het is hierbij wel van belang dat je betaald met een zakelijke pas of tankpas.

 

Verkeersboetes

Nee, helaas is dit niet het geval. De verkeersboete zijn dan ook voor eigen rekening.

 

De bijtelling

Om de bedrijfsauto als bedrijfsauto te houden moet je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Je hebt dan namelijk geen verplichte bijtelling voor privégebruik. Maar rijd je per jaar meer dan 500 kilometer privé met je bedrijfsauto? Dan wordt het bedrag bij je inkomen opgeteld; bijtelling. Hier betaal je dan ook inkomstenbelasting over. Denk er wel aan om alle kilometers die je rijdt, privé of zakelijk, bij moet houden om te bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt.

 

Gebruik je eigen auto zakelijk

Het is mogelijk om je privé auto te gebruiken als bedrijfsauto. Het strandaard bedrag dat je mag aftrekken voor zakelijke ritten is €0,19 per gereden kilometer. Voor een privéauto die je af en toe zakelijk gebruikt, heb je geen speciale zakelijke autoverzekering nodig. Heb je nog geen autoverzekering voor je privéauto? Sluit er dan één af op InShared.nl. Met deze verzekering weet je zeker dat je auto goed verzekerd is.

 

https://www.inshared.nl/