Speciale sigaren voor in de humidor

Humidor en tabak

De humidor kabinet is als kast om sigaren te bewaren al sinds jaar en dag onderdeel van het leven van de levensgenieter door de eeuwen heen. In dit artikel laten we speciale tabakken de revue passeren welke juist zijn bewaard en een pairing hebben ondergaan door bewaard te worden in de juiste luchtvochtigheid.

Het bewaren van de tabaksbladeren op de juiste manier net als in de humidor

Er bestaan 2 belangrijke momenten die in tijd en smaak belangrijk zijn voor de Habano sigaar. De eerste vorm is voordat de Habanos sigaren gemaakt worden, namelijk als de tabaksbladeren bewaard worden om gedurende en bijkomende periode te rijpen. De andere vorm vindt plaats na de productie van de habanos, wanneer ze al in hun kistjes liggen en met elkaar ‘trouwen’. Er bestaan een aantal erschillende categorieën binnen de Beschermende Herkomstbenaming (AOC) Habanos, die erkend zijn door de Controleraad in Cuba. De unieke eigenschappen ervan verdienen speciale aandacht en zullen we hieronder toelichten

De tabaksbladeren laten rijpen in pacas en tercios 

Voor deze fase van rijping moeten de bladeren eerst drogen en vervolgens de fermentatie ondergaan. De Cohiba Behike ondergaat zelfs een 2e fermentatie om de bitters te verliezen. Zodra deze fase voorbij is, worden de tabaksbladeren helemaal geprepareerd om er een Habano van te maken welke zo geliefd zijn bij ons. Net zoals bij de beste cognacs, de betere malt whisky of rum die jaren in eiken vaten liggen om een betere smaak te krijgen, rijpen de Habano’s ook gedurende een extra periode. Hierbij komen er tannines vrij die een rondere, mildere en meer aromatische smaak aan de tabaksbladeren geven die het roken aangenamer maken.

Sinds 1999 worden tercios en pacas van alle soorten bladeren, geselecteerd wegens hun mogelijkheid tot rijpen, bij elke oogst apart gehouden en opgeslagen in speciale opslagplaatsen in Havana. Van deze gerijpte tabaksbladeren worden bijzondere Habano’s gemaakt die in kleine producties worden vervaardigd, om zo de grootste kenners aan te trekken. Deze gaan we hier zo dadelijk bespreken en kunt u natuurlijk ook altijd komen kopen om uw humidor mee te vullen.

De meeste van deze tabaksbladeren worden in speciale Habanos producties gebruikt die om de zoveel tijd op de markt gebracht worden. De reserva en gran reserva. In sommige gevallen zijn alle bladeren voor de Habano speciaal gerijpt. In andere gevallen zijn het alleen maar de ombladeren die gerijpt zijn, zoals bij de limited editions.

De categorieën van deze Habanos sigaren die werden goedgekeurd door de Controleraad van de Bescchermde Herkomstbenaming (AOC) Habanos zijn de volgende:

  • Reserva
  • Gran Reserva

De Cubaans reserva tabaksbladeren voor in uw humidor

De term Reserva wordt gebruikt om Habanos sigaren uit Cuba te kwalificeren waarvan het binnengoed omblad en dekblad minstens 3 jaar in pacas en tercios gerijpt hebben alvorens er in de desbetreffende fabriek Habanos van worden gemaakt.

Voor de productie van de Habanos Reserva sigaren komen enkel de speciaal geselecteerde bladeren afkomstig van Vuelta Abajo in aanmerking. De eerste geproduceerde Reserva was de Cohiba Selección Reserva. Deze Cohiba werd in 2003 voorgesteld, en was gemaakt met tabaksbladeren van de oogst van 1999. Nadien was er de Partagas Serie D No.4 Reserva met bladeren van de oogst van 2000 en Montecristo No.4 met bladeren van de oogst van 2002.

In elke productie worden er slechts beperkte hoeveelheden van de Habanos Reserva sigaren gemaakt. Ze komen uit in slechts maximaal 5000 elegante genummerde gelakte kistjes, met daarin telkens 20 sigaren. Alle Habanos hebben een tweede in het zwart en zilver gekleurd bandje, wat kenmerkend is voor de Reserva sigaren.

Gran Reserva tabaksbladeren

Nog exclusiever van smaak en beleving. De term Gran Reserva wordt uitsluitend gebruikt voor Habanos sigaren waarvan het binnengoed omblad en dekblad gedurende minstens 5 jaar gerijpt hebben alvorens de Habano in de fabriek door de torcedor, de masterblender, wordt geproduceerd.

Alleen de beste selectie bladeren uit Vuelta Abajo, de zuidelijke vallei in de regio die de beste tabak in Cuba produceert, wordt gebruikt om gedurende een lange tijd rustig te rijpen, waardoor een uniek aroma en unieke smaak gegarandeerd wordt zodra de Habanos sigaren klaar zijn om gerookt te worden.

De allereerste Habano Gran Reserva werd in het jaar 2009 op de markt gebracht, en was geproduceerd uit bladeren van de oogst van het jaar 2003. De geselecteerde vitola was de typische Cohiba Siglo VI, en kwam uit in slechts 5000 kistjes welke momenteel in mooie verzamelingen niet misstaan. De kistjes worden natuurlijk tot in de puntjes verzorgd. Ze zijn elegant, genummerd en voorzien van meerdere laklagen. In deze kistjes zaten slechts 15 sigaren. Elke Habanos sigaar wrd door een tweede bandje gekenmerkt als Gran Reserva in de kleuren zwart en goud. Zeer luxueus. Een tweede inmiddels beroemde sigaar is de Montecristo No.2 welke in 2011 werd gelanceerd. Deze gran reserva sigaar werd gemaakt met tabaksbladeren welke afkomstig wwaren van de oogst van 2005.

De limited edition ofwel edicion limitada (beperkte oplage)

De allereerste Habanos beperkte oplage sigaren werden in het jaar 2000 uitgebracht, en sindsdien zijn er jaarlijks 3 tot 5 producties met uitzondering van het jaar 2002. De dekbladeren zijn opvallend donkerder van kleuren. De kleur van de tabaksbladeren zijn donker omdat deze afkomstig zijn van de bovenste bladeren van de schaduwgeteelde tabaksplanten, welke dikker zijn. Deze bladeren moeten minstens 2 jaar rijpen, drogen en nog eens fermenteren voordat ze een Habanos sigaar mogen worden.

In het verre begin moesten enkel de dekbladeren een extra rijping ondergaan. Inmiddels is het sinds 2007 zo dat de dekbladeren en ook het binnengoed en omblad een rijping van minstens 2 jaar moet ondergaan. De buitenkant van de kisten worden opvallend gemaakt met de kleuren zwart en goud. Daarnaast wordt ook het jaartal op de buitekant van de kisten vermeld en worden de sigaren voorzien van een 2e sigarenband waarop additionele informatie te vinden is.

De laatste variant zijn de Cohiba Maduro 5 sigaren welke eigenlijk een standaard Habanos sigaar waarbij enkel en alleen slechts het dekblad een extra rijping heeft ondergaan. Deze zijn dan ook minder zeldzaam, maar daarom niet minder lekker en overal te verkrijgen. Bij ons in de walk-in humidor liggen deze sigaren op voorrraad. Er zijn 3 vitola’s verkrijgbaar van dit type sigaren. De dekbladeren zijn afkomstig van het bovenste gedeelte an de tabaksplant welke in de schaduw geteeld is. Maduro staat hier voor de donkere kleur van het blad. De bladeren hebben een rijping moeten ondergaan van maar liefst 5 jaren en hebben een specifieke zoete smaak met een kenmerkend aroma voor een zeer smaakvolle sigaar welke in uw humidor kabinet kan liggen.